Пада ваксиналното покритие за морбили. Вече отиваме под 90%. Това

...
 
Пада ваксиналното покритие за морбили. Вече отиваме под 90%. Това
Коментари Харесай

Радка Аргирова: Пада ваксиналното покритие за морбили

 

Пада ваксиналното покритие за морбили. Вече отиваме под 90%. Това заяви пред БНР вирусологът проф. Радка Аргирова, член на научния комитет на националната конференция по ваксинопредотвратими болести. Тя дефинира момента като " доста сериозен " и " сериозна заплаха ".

Запитана тласъци или наказания биха повишили ваксиналното покритие със наложителните ваксини, Аргирова разяснява:

" И двете неща. За някои тласъци, за някои наказания. Стимули би трябвало да има и за лекари, изключително за общопрактикуващите. "

Нужно е  да се актуализира имунизационният календар , счита вирусологът.

" Трябва да се видят цифрите на ваксиналното покритие, също и по области. Не на всички места ситуацията е едно и също. Трябва евентуално да бъдат добавени още някои ваксини. "

Възстановена е изцяло програмата за ротавирусната имунизация, върви програмата за имунизация против грип на възрастните хора над 65 година възраст, работи се за продължение на националната стратегия за имунизация против човешки папилома вирус, както и за въвеждане на имунизацията против варицела за деца, разясни проф. Аргирова.

" Нагласата на възрастните хора у нас към грипната имунизация се трансформира в позитивна посока . "

Няма обаче сходно търсене на имунизациите против Covid-19.

" Вариантите, които сега циркулират, доста съществено се разграничават както от началния вид, по този начин и от самия начален Омикрон. Приликата е не повече от 10% ", уточни Радка Аргирова.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР